Hola amigos.

Första hela dagen i Granada. Planen att bara vara här i två dagar känns fortfarande löjligt dålig.

Tillbringat förmiddagen och tidiga eftermiddagen med att bekanta mig med omgivningarna. Det är alltid spännande att ge sig ut och knalla runt bland smågator mm i en främmande stad utan att ha riktigt koll på var man bor. Kan snabbt bli lite ospännande om man tappar bort sig. Men det är ”bara” att memorera något stort och högt i närheten av där man bor. I mitt fall blev det katedralen. Om man knallar bort sig får man fråga sig fram till den. Katedralen känner alla till. Hela, nästan, gamla stan består av små torg här och var. Alla torgen har en hög med barer och serveringar av olika slag. Dom som bor här måste äta konstant dygnets alla timmar. Det sitter folk och käkar på alla ställen. Det har visat sig att åtminstone på fredagar så lägger man av med utelivet vid 1-tiden. Då blev det tyst utanför fönstret. Några eftersläntrare finns det alltid.

På förmiddagen gick jag in i katedralen inte så mycket för vad den står för utan mer för att jag har ett intresse för gamla hus, hela eller trasiga, Är svår imponerad över vad man åstadkom med relativt enkla metoder på typ 1400-talet. Då fanns inga lyftkranar att lyfta tunga prylar 50 meter upp i luften och inga datorer att göra simuleringar i. Förvånansvärt att inte fler av dom stora byggnaderna har rasat ihop. 

Titta vad jag hitta. Dags för ett nytt besök på bolaget hemma. Att få tag på ”Grand Canyon Coffe Bean Stout” funkade inte. Ölen är väl ingen superhöjdare men en 25 gradig kväll på en uteservering i Granada efter att varit ute och gått några timmar då sitter den som en smäck. Liknar San Miguel. Nu har jag en ”manskör” utanför fönstret.

Närmaste vattenhålet. Ett ställe helt i min smak. Opretentiöst och lokalt. Kunderna är från gammelmormor/farmor i rullstol till 2-3 åriga knattar som kutar runt och trivs med att få vara ute på kvällen. Gammelmormor/farmor drog i sig några öl när hon ändå var hitrullad. Jag har hittat några vattenhål till i närheten.

På kvällen ställer dom ut lite polisbilar i gathörnen. Oklart varför för det finns inga poliser i dom. Eventuellt kan det vara för att ”vi” som får köra i området inte skall använda vissa gator efter ett visst klockslag.  Klart dåligt underbyggd teori. Vem bryr sig. Så dags har man säkert varit på något vattenhål alternativt käkat middag med tillbehör och skall definitivt inte sätta sig i en bil.

 

Så här ser Alhambra ut på lite håll. Det är det närmaste jag kommer på den här vändan. Tog ett bra tag att knalla hit på diverse mycket smala gator som delades mellan turister , taxi och lokalbussar. Man fick trycka sig mot väggen när lokalbussarna typ minibussar skulle förbi. Att åtgången på turister inte är högre får man tacka dom tålmodiga chaffisarna för. Dom flesta taxibilarna är hybrider (Prius) så man hör dom inte när dom smyger sig på en bakifrån. När man går omkring i området så inser man fördelarna med bilfritt. Det är som med Venedig man hör bara röster mm. Inget bakgrundsljud från trafik.

Delar av stan är som alla andra turistställen söderut. Massor med folk och en hel del ”50 % off” . Det har man ju sett på diverse andra ställen.

Nu är det mitt i natten. Eventuella syftningsfel och stavfel mm. skyller vi på vattenhålet. Vi hörs i morgon.