Hola amigos.

Nu har jag tagit mig till Granada. Kommer vara här tills på Söndag.

Lyckades få  en bilresa på 1 timme att ta ca 4 timmar. Detta genom att konsekvent undvika motorvägar. Var dock tvunget att ge mig ca 1 km, annars hade jag fått bära bilen på ryggen över en ravin. Kändes inte optimalt så det var bara att ta motorvägen en liten snutt. Man hamnar på diverse småvägar om man trasslar sig fram vid sidan av motorvägarna. Fördelen är att det är lite trafik så det är bara att stanna om man ser något intressant. Det finns en navigator i bilen också. Den är döpt till Gretchen (eftersom det är en tysk bil). Navigatorn i bilen och min egna TomTom (Karin) är sällan överens om hur man skall åka för att komma dit man skall. Om var målet för resan ligger är dom rörande överens om men vägen dit är uppe för debatt hela tiden.

Det här är en bergsby på väg till Granada. Lite grötig bild på datorn, är nästan bättre på mobilen. WordPress år rätt imponerande som publiceringsplattform. Det ser ju pittoreskt ut men man kan undra över vad dom lever av. Att leva av jordbruk verkar inte vara en riktigt framkomlig väg. Det ligger en olivlund på toppen av berget med att försörja en hel by på det? Att ta sig dit och därifrån verkar också vara lite bökigt. En slutsats man kan dra är att dom gillar vita hus.

Vägbyggarna hemma har inte mycket att klaga på. Att snickra ihop sådana här vägar tar nog ett tag. Det är tydligen delar av Sierra Nevada som sträcker sig hit med höga berg och djupa dalar. Jag körde på den understa vägen av tre. Motorvägen är den översta. Den är bara till för veklingar.

Dom närmaste dagarna kommer jag att var i Granada. Att ta sig in på Alhambra verkar inte fungera. Förslaget från tjejen i receptionen var att kliva upp vid 5-tiden och ta en taxi dit för att stå i kö till kl.8 och eventuellt få tag på en biljett. Som allmänt känt, speciellt på jobbet, är det inte riktigt min grej att att kliva upp klockan 5. Då har man knappt hunnit lägga sig. Om nu Alhambra har stått sedan 1250 talet så står det säkert kvar nästa år också. Blir till att fixa er resa till Granada på våren 2018. Känns inte helt fel.

Efter att spenderat en eftermiddag och kväll här framstår planen att vara här i två dagar som en ovanligt dum plan, även efter min standard. Man borde vika minst en vecka till varje ställe. På ett par dagar hinner man bara att bli nyfiken. I och för sig brukar jag inte följa mina egna planer speciellt bra och det närmar sig nog en kraftig omplanering av den något oplanerade planen för den här resan. Behöver vara i Malaga den 20:de och det är den enda tiden jag verkligen behöver passa.

Det här är hotellet jag bor på. Det ligger i ”gamla” stan i Granada. Lite bökigt att ta sig till hotellet eftersom det ligger vid en gågata inom ett område där man normalt inte får köra. Hotellgästerna får köra på några gatorna i närheten. Där hittade jag en ”parkeringskällare” ett par kvarter bort. Fördelen med läget är att man är mitt i stan bara man går ut på gågatan. Det finns minst ett ”vattenhål” i närheten av hotellet. Det är farligt med uttorkning säger läkarvetenskapen.

Att ta sig runt med bil i centrala Granada är ingen bra ide, jag har testat. Hoppas att inte polisen har synpunkter på mina försök att hitta närmaste parkeringen till hotellet. Trångt som bara den på smågatorna och det kryllar av moppar och motorcyklar. Att moppar och andra tvåhjuliga fordon är populära har jag full förståelse för. Det finns nästan inga parkeringsplatser för bilar i hela centrala delarna av stan. Dessutom tycker alla moppeförare att trafikregler bara är förslag, man behöver inte följa alla regler, det finns så många. Det enda som respekteras verkar vara rödljus. Det beror väl på att det är dålig reklam att köra över turister.

 Det finns gott om gatumusikanter av lite skiftande kvalitet, Den här killen borde inte stå på gatan utan uppträda inför en betydligt större publik. Han var riktigt bra. På andra sidan katedralen satt en kille och spelade klassisk gitarr, Han borde jobba i en symfoniorkester av något slag. Tror att gitarr är något av ”nationalinstrument” i Andalusien.

Vi hörs i morgon.